Thursday, 30 January 2014

Hot! PKR The Untold Story

Kemelut dalaman ni dah lama, sejak ada perempuan persis rosmah di bawah ketiak MB tan sri khalid. Beliau bernama Faekah Husin. Bertugas sbg SU Politik MB. Kemudian dilantik sbg pengarah di pelbagai agensi kerajaan.
Faekah juga cukup kamceng dgn presiden wan azizah. Konflik bermula apabila Faekah atas nasihat Azizah, dilantik mjadi Setpol pada MB. Anggota parti baik pkr dap dan pas yg ingin mencari rejeki di selangor kebanyakan dihalang faekah. Segala tender dan pengerusi GLC masih dimonopoli oleh kroni UMNO.
Azmin paling lantang dlm mengkritik sikap fuck-e-kah (haha) dan juga sikap lepas tangan MB. Akhirnya Azmin dituduh gilakan jawatan MB.
Anwar mengambil keputusan utk menjadi penasihat ekonomi selangor dengan harapan dapat meredakan suasana tp Anwar tidak mampu menolak permintaan Azizah yg mohon supaya tidak menganggu faekah.
Konflik bertambah slps pru 13, azizah menghantar nama khalid sbg mb trus pada sultan tanpa merujuk azmin selaku pengerusi keadilan selangor. Anwar pujuk azmin jgn melenting. Maka anwar meletakkan saifudin nasution (SU Agung Pkr) sebagai Chief of Staff di bangunan SUK Selangor dan rafizi di tingkat bangunan suk utk pantau segala tender dan kewangan selangor.
Apapun tindakan anwar dapat dihidu faekah. Walaupun MB setuju dgn anwar ttg saifudin dan rafizi, faekah spt tidak merestui. Maka setelah 3 bulan, rafizi dan saifudin tidak dpt akses ke pejabat kerana takde tmpt khas bg kedua2nya. Ofis tidak disediakan. Akhirnya mereka tergantung tanpa tali.
Klimaksnya 
1) apabila isu Projek Langat 2 (takungan air) yg ditentang hebat oleh PR, diterima bulat2 oleh MB. Projek itu dibawah kerajaan pusat. Rumors, faekah dapat kamsen (wallahualam). 
2) Perbadanan Kemajuan Selangor (PKNS) 
Sblm PRU 13, Azmin sbg one of the board director. Beliau cc kereta rasmi dan segala hak milik pkns atas alasan kerajaan skrg adalah caretaker memandangkan dun telah dibubarkan. Slps pru, kontrak azmin tidak disambung semula. Azmin mohon penjelasan. Alasan yg diterima adalah kerana azmin telah memulangkan segala hak milik ???
)
Maka tuduh menuduh berlaku antara pkns dan pjbt mb. Mb kata pengurus besar pkns yg memecat tanpa pengetahuan MB. SU PKNS keluar kenyataan menafikan. Mesy. Exco Selangor yg menhantar surat supaya memecat azmin. Mana mungkin Pengurus Besar memecat Board Director? 
Maka tembelang dah pecah. Surat tu atas arahan pejabat faekah.
Anwar got furious with this issue. Akhirnya tiada jalan lain utk menyelamatkan keadaan. Political Calamity is near. Jika anwar tidak mengambil langkah drastik maka selangor akan ditimpa musibah sptmana berlaku di kedah dan terengganu akibat konflik dalaman tak berkesudahan. Hanya dapat perintah 1 penggal.
Anwar jumpa beberapa org adun utk beri laluan. Hanya Yb CC Lee shj yg menyatakan kesanggupan melepaskan jawatan adun. CC Lee juga merupakan bendahari AMK Msia. Nik Nazmi juga diminta melepaskan jawatan sblm anwar jmpa cc lee. Atas alasan nik nazmi adalah timbalan speaker dan jawatan itu masih kekal walaupun resign sbg adun. Makna nya tak rugi la nik nazmi klu buat mcm tu. Tp oleh kerana nik nazmi org kuat MB, ada kata Azizah pun backing nik nazmi. Maka cc lee yg sanggup berkorban.

0 comments:

Post a Comment